LA’de çağdaş sanat günlüğü

Posted by

Los Angeles’ta neler konuşuluyor? Frieze, Felix Art Fair gibi çağdaş sanat fuarları, Financial Times x NeueHouse iş birliğiyle düzenlenen sanat panelleri ve tabii haftaya pazar gerçekleşecek olan Oscarlar…

Los Angeles’tayım Sanat Haftası için… Frieze Los Angeles’ın ön izlemesinden bir akşam önce Venice Beach’teki NeueHouse’dayım. NeueHouse, Soho House ve We Work’ün karması bir konsept, hem co-working alanı hem de üyelik kulübü. New York’tan sonra Los Angeles’ta da büyüyorlar. Ortakları arasında Fotografiska ile tanıdığımız Yoram Roth da var. 

Fotografiska fotoğraf sergileriyle olduğu kadar restoranlarıyla da popüler son zamanlarda. NeueHouse’da olma nedenim, Financial Times ile birlikte düzenledikleri bir konuşma. Financial Times’ın sevilen eki FTHTSI’in Amerika editörü Christina Ohly Evans moderatörlüğündeki panelin konuşmacıları UCLA’de profesör, mimarlık ve yapay zekâ laboratuvarının kurucusu mimar/sanatçı Güvenç Özel ve Reddymade mimarlık ofisinin kurucusu Suchi Reddy. 

Yeni haber 

Sanat ve tasarım üzerine iki çok farklı bakış açısını birlikte dinlemek daha eğlenceli oluyor. Güvenç Özel, Coachella için yaptığı dev enstalasyondan yapay zekâ ve el işçiliğini bir araya getirdiği halılara birçok projesinden bahsediyor. Bir de yeni haber var. Sanat ve teknolojiyi bir araya getiren, yönetim kurulunda NASA’dan Hammer Museum’un yöneticilerine birçok önemli ismin olduğu Fulcrum Arts adlı vakfın ilk fiziksel mekânını Pasadena’da tasarlıyor. Los Angeles’ta yaşayan mimarların Los Angeles’ta proje yapma şansı çok olmuyor genelde. Bu o yüzden de önemli Güvenç Özel için. Ama asıl bu projeyi önemli yapan mimari ve robotik konusunu bir araya getiren ilk kalıcı mekân olması.  

Otomasyon kullanılarak aynı alan 4 farklı mekân halinde hizmet verebilecek. Bu yaza tamamlanması planlanan proje, Kaliforniya’daki sanatçı ve teknoloji uzmanları için önemli bir merkez olacak. 

Uçak müzesi 

Ertesi gün Frieze’in ön izlemesi için Santa Monica Havalimanı’na gidiyorum. Artık sadece özel uçakların kullanabildiği havalimanında bir de uçak müzesi var. Sanat fuarına girerken hem uçak müzesinin bir kısmını hem de kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Treat Her (RE:Her) tarafından küratörlüğü yapılan, kadın kurucuları ve şefleri olan pop-up restoranları görüyorum. Bu restoranlar arasında 1010 Wine, Botanica, Clementine, Kısmet Rotisserie, Milkfarm, Otus Thai Kitchen, SOCALO ve Sushi by Scratch Restaurants yer alıyor.  

Frieze Los Angeles ve Frieze New York’un Direktörü Christine Messineo. Frieze Los Angeles, büyük ölçüde çağdaş sanata odaklanıyor ve Los Angeles’ın çağdaş sanat dünyasındaki yükselişini vurguluyor. Frieze’in çevrim içi platformu Viewing Room’da 8 Mart’a kadar tüm eserleri incelemek ve hatta satın almak mümkün. Ama tabii unutmamak lazım, satışların büyük bir kısmı fuar henüz açılmadan oluyor. 

Bugün sona erecek olan, bu yıl yaklaşık 95 galerinin katıldığı fuarın Los Angeles çağdaş sanat dünyasına katkısı hiç şüphesiz çok büyük.

Ön izlemede izdiham 

Frieze, artık büyüdü, IMG’nin bir parçası. IMG, küresel bir spor ve eğlence şirketi olan Endeavour’un bir yan kuruluşu. Bu yıl Frieze’in en çok dikkat çeken bölümü Essence Harden tarafından yönetilen Focus. Yeni ortaya çıkan veya şimdiye kadar gözden kaçan yeteneklerin solo stantlarını sergileyen ABD merkezli 12 genç galeriden oluşuyor. Santa Monica Sanat Bankası Satın Alma Fonu, Focus bölümünden seçici kurulun seçtiği bir eseri satın alıp kamusal alanda sergileyecek. 

Oscar çılgınlığı

Frieze’in yanı sıra bu hafta Los Angeles’ta Felix Art Fair de var. Fuar için Dover Street Market Los Angeles bir işbirliği de yapmış. Bu sanat ve moda iş birliği için birçok sanatçı ve tasarımcı yeni ürünler tasarlamış. Moda tasarımcısı Rick Owens da bu koleksiyona özel bir tasarım yapmış. Şimdi bu koleksiyon Hollywood Roosevelt otelinde sergileniyor. Los Angeles bu hafta her ne kadar çağdaş sanatla yatıp kalksa da yarından itibaren yeni bir heyecan daha başlıyor: Oscarlar. 11 Mart’ın ilk saatleri Hollywood’da Dolby Theatre’da gerçekleşecek Oscarlar için de şehirde şimdiden birçok parti yapılmaya başlandı. Bir anda şehirde otel fiyatları zirve yaptı, çünkü ciddi bir Oscar çılgınlığı yaşanıyor. Ve en çok merak edilen de “Maestro” filmiyle Oscar almak isteyen ve bunun için lobi yapmanın ayarını kaçırdığı gerekçesiyle acımasızca eleştirilen Bradley Cooper’ın gerçekten Oscar alıp alamayacağı? Hep birlikte göreceğiz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir