Denizden içme suyu gıda atığından gübre

Posted by

Çiğdem Yılmaz – Sürdürülebilir turizm vizyonuyla geri dönüşümden enerji üretimine, deniz suyu kullanımından yerel üretim desteğine kadar pek çok konuda ciddi adımlar atan Hapimag Sea Garden Resort Bodrum Hotel, bu alanda öncülük etmeyi hedefliyor. 

Bodrum Yalıçiftlik’te yatırımın en başında sürdürülebilirlik vizyonunuyla yola çıktıklarını anlatan Hapimag Türkiye, İspanya, Hollanda, Portekiz Operasyonları Ülke Direktörü Kerem Demirkol, yerel kalkınmayı destekleyerek, denizden içme suyu, gıda atığından gübre gibi bu alanda önemli planlamaları hayata geçirdiklerini söyledi. Demirkol, “Tam 30 yıldır, yılın 12 ayı yerli ve yabancı misafirlerimize aralıksız hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz. Kuruluş çalışmalarımız dahil olmak üzere, bulunduğumuz eşsiz koyun doğal güzelliklerini koruyup gözeterek, bölge halkımızın kalkınmasına destek olup yerel kalkınmayı destekleyerek, sektörümüzde kadın istihdamının öncüsü olarak faaliyetlerimizi sürdürdük. Bu başarının arkasında çok güçlü bir ekip var. Şimdi gelecek için hedef büyütme vakti. 2030 yılına kadar turizme sağladığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Enerjisini üretiyor

Son üç yıldır mottolarını; ‘Doğadan ve denizden ilham aldık’ şeklinde güncellediklerini anlatan Demirkol, “Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, devreye alınan fotovoltaik enerji üretimi tesisiyle yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık 1.6 milyon kWh’lık bölümünü karşılıyor. Son iki yıldır yemek atıklarını kompost makineleri aracılığıyla gübreye dönüştürüyoruz ve bu gübreleri tesisteki bahçelerde ve zeytinliklerde kullanıyoruz. Artan gübreyi de çevre köylerde yaşayan üreticilere dağıtıyoruz. Deniz suyu arıtma tesislerinde yılda 110 bin metreküp deniz suyunu arıtıp günlük işlerinde kullanan Hapimag Sea Garden’da arıtılan sularla 200 dönüme yakın yeşil alan sulanıyor. Tesiste kullanılan suların arıtılmasından elde edilen su da bahçe ve çevre için her gün yapılan 850 ton sulamada kullanılıyor” dedi.

Kadın istihdamı artırmak için de çalıştıklarını ifade eden Demirkol, tesisteki kadın çalışan oranının mevcutta yüzde 55 seviyesinde olduğunu belirtti.

Yerinde üretim değerlendiriliyor

Hapimag Sea Garden’ın kurulduğu günden bu yana yerel değerlere büyük önem verdiğini hatırlayan Kerem Demirkol, tesisteki zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden soğuk sıkım tekniğiyle elde ettikleri zeytinyağları sayesinde, 200 zeytinyağı üreticisi arasından altın madalyaya değer görülen tek turizm işletmesi konumunda olduklarını belirtti. Demirkol, “Tesiste bulunan mandalina ağaçlarından toplanan Bodrum Mandalinaları meyve suyu ve reçel üretiminde kullanılıyor Tesis içerisindeki keçiboynuzu ağaçlarından toplanan keçiboynuzları kurabiye ve tatlı yapımında kullanılıyor. Yakın zamanda kurulacak kovanlar aracılığıyla tesis kendi balını üretmeye başlayacak. Tesis, magnezyum açısından zengin olan su markası ‘Neptün’ ile yeraltı kaynak sularının korunmasına da katkı sağlıyor” dedi.

30 yıllık yolculuk sergiye dönüştü

Hapimag Sea Garden Bodrum Resort, 30. yıl dönümü sebebiyle, arşiv kayıtları ve materyallerden hazırlanan interaktif bir sergi hayata geçirdi. Merqezart Alternatif Sanat Mekânı sanat direktörü Suzan Elif Selçuk ve sanat koordinatörü Öykü Oral küratörlüğünde hazırlanan, hikayesi Rüstem Elçi tarafından kurgulanan ‘Sen Hiç Aşık Oldun Mu? Dünden Bugüne Hapimag Sea Garden’ sergisi, 31 Temmuz’a kadar tesis misafirlerine açık olacak.

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir